loading...

уторак, 4. август 2020.

25 GODINA OD OLUJE!!

U Hrvatskoj opštini Dvor, na reci Uni, danas se obeležava godišnjica progona i stradanja Srba tokom i posle vojno - policijske operacije Oluja, a predsednik te opštine Nikola Arbutina ukazuje i danas, dve i po decenije od tih događaja, da je za opstanak Srba u toj opštini i u Hrvatskoj uopšte neophodno da Hrvatska radi na dobrim odnosima sa Srbima u toj zemlji I sa Srbijom. U akciji Oluja proterano je više od 250.000 pripadnika srpskog naroda.

HRVATSKA
03.08.2020. 10:53h
Arbutina je podsetio da je na teritoriji opštine Dvor po popisu 1991. živelo 1.555 stanovnika, od kojih samo 420, prema podacima UNHCR, nije napustilo svoja ognjišta.



foto: Printscreen
"To jasno pokazuje šta je znacio rat od 1991-1995", rekao je Arbutina za Tanjug.

Prema njegovim rečima, najveći povratak pripadnika srpske zajednice posle rata dogodio se u periodu između 1998. i 2001. godine, ali su se oni suočili sa egzistencijalnim problemima.


Nisu se, kaže, snašli, pa se jedan deo vratio u Srbiju ili otišao prema trećim zemljama, dok se onaj koji je ostao okrenuo poljoprivredi kao osnovnom zanimanju.

Posle Oluje, naime, nijedna firma više nije radila u Dvoru, gde je ranije 1.700 ljudi radilo u proizvodnjoj i u uslužnoj delatnosti.


Нема коментара:

Постави коментар

Incident u Dablinu

 Dablin policija FOTO: AIDAN CRAWLEY / EPA; INCIDENT U DABLINU Dečaci gurnuli ženu u kanal nakon RASNOG  Irska policija istražuje "navo...